1 december 2021

Technische SEO, wat is het en hoe gebruik ik het op mijn website?

Iedereen heeft ondertussen al wel eens gehoord van SEO, maar er zijn ook verschillende soorten SEO die je op je website kan toepassen. In deze blog zullen we technische SEO bespreken, wat is dat nu eigenlijk? En waarom is het belangrijk om op je website te gebruiken?

In het kort; wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie, SEO, is het verbeteren van je website zodat die hoger in de zoekresultaten komt. Dit is belangrijk want dit zorgt voor meer verkeer naar je website. SEO is opgebouwd uit meerdere onderdelen. Een van de meest bekende onderdelen is SEO op basis van zoekwoorden. Het concept is dat je de Google Zoekwoordenplanner gebruikt om te zien welke relevante zoekwoorden een hoog gemiddeld aantal zoekopdrachten heeft. Deze verwerk je dan in je tekst zodat als iemand op een bepaald zoekwoord zoekt jouw website relevant is.

Wat is technische SEO en waarom is het belangrijk?

Zoals al eerder in de tekst vernoemd werd, SEO bestaat uit verschillende onderdelen, techniek is daar een onderdeel van. Je kunt technische SEO zien als de fundering van je website. Om hoger in de zoekresultaten te komen kun je de technische aspecten van je website verbeteren. Denk hierbij aan:

De laadtijd van je website

Staan er veel grote bestanden op je website? Dan is de laadtijd van je website waarschijnlijk aan de hoge kant. Google kan dit dan zien als mindere kwaliteit waardoor je website lager in de zoekresultaten kan eindigen. Veel mensen vinden het namelijk vervelend als een website een lange laadtijd heeft en vertrekken dan weer vaak.

De structuur van je website

Is het navigatiesysteem van je website niet duidelijk en onlogisch? Google bestaat uit bots; crawlers, die je website doorlezen. Zorg ervoor dat de websitestructuur duidelijk is en belangrijke informatie aan de juiste webpagina’s is gelinkt. Een goede koppeling structuur zorgt er voor dat ze begrijpen wat de belangrijkste inhoudt is op de website.

Dode links op je website

Het kan erg frustrerend zijn voor een website bezoeker die op een link klikt die vervolgens nergens naar toe gaat. Maar ook de crawlers vinden dit niet prettig en zij zullen meer dode links vinden dan een website bezoeker. Zorg er dan ook voor zo min mogelijk van zulke links op je website te hebben staan.

En zo zijn er nog meer dingen waar je op moet letten met betrekking tot technische SEO. Zorg dus dat de fundering van je website goed is, want ook dit heeft effect op je positie in de zoekmachine.