27 januari 2022

Met laminaat heb je in een handomdraai een mooie nieuwe vloer

Natuurlijk zijn echt houten vloeren schitterend. Maar vergis je niet: zelf even een houten vloer leggen kan nog wel eens een lastige klus blijken te zijn. Maar wanneer je kiest voor laminaat heb je én een schitterende vloer én je hebt een vloer die je redelijk gemakkelijk zelf kunt leggen. Een ander voordeel van laminaat is dat je er verder geen omkijken naar hebt. Je hoeft een laminaatvloer niet te schuren en te lakken. Even stofzuigen en dweilen (met koud water voor een streeploos resultaat) is genoeg! Laminaat kun je zelf leggen en de plinten ook. Je schaft de juiste hoeveelheid pakken laminaat aan en je kunt aan de gang. Maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voor je begint.

Voor je begint met het leggen van laminaat

Meten is weten. Dat is altijd stap 1. Meet dus goed het oppervlak van de ruimte waar je het laminaat wilt leggen. Meet dit nog een keer na en ga dan pas over tot het bestellen van je nieuwe vloer. Ook de ondervloer is belangrijk om direct te bestellen. Terwijl je wacht tot je nieuwe vloer wordt geleverd kun jij alvast de ondergrond goed schoon maken. Zorg dat er geen hobbels zijn en dat alle losse troepjes weg zijn. Dit moet echt even grondig gebeuren.

En dan ga je aan de gang!

Leg altijd eerst de ondervloer in z'n geheel. Dat is met groene platen erg gemakkelijk. Je kunt deze gemakkelijk op maat maken met behulp van een broodmes. Dat werkt nog beter dan met een stanleymesje. Ligt de ondervloer? Veeg deze dan nog even schoon met een zachte bezem. Dan is het laminaat aan de beurt. Begin altijd met een hele plank. Leg zo in de lengte van je kamer het laminaat aan elkaar. De laatste plank moet waarschijnlijk gezaagd worden. Leg het stuk dat je overhoudt weer aan het begin van de volgende rij. In een mum van tijd ligt je laminaat erin.

Inrichten maar!

Het laminaat van nu hoeft niet meer verlijmd te worden, je klikt het in elkaar. Een groot voordeel is dat je de vloer direct kunt gaan gebruiken. Heb je het laminaat gelegd en de plinten geplaatst? Dan kan het inrichten direct beginnen! Het is wel verstandig om nog even te stofzuigen voor je begint. Zaagsel kan voor een stoffig effect zorgen. En dat wil je natuurlijk niet! Pak je het handig aan? Dan heb je binnen een dag een nieuwe vloer!