1 december 2021

Hoe zit dat nou met e-steps op de openbare weg?

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: de elektrische step. Logisch, want die dingen zijn natuurlijk best handig. Ze halen een prima snelheid van vaak zo’n 25 kilometer per uur. Tegelijkertijd zijn ze super handzaam. Je klapt ze in een handomdraai samen en stapt er dan zo mee de trein in. Ideaal dus voor woon- werkverkeer.

Maar helemaal legaal zijn ze niet, want officieel mag je met de meeste e-steps helemaal niet rijden in Nederland. Wanneer mag een elektrische step de openbare weg nou wel of niet op? Wij zochten het voor je uit.

Nederland als vreemde eend in Europa

Het eerste wat opvalt wanneer je in de e-step regelgeving duikt, is dat we in Nederland opvallend streng zijn waar het op elektrische steps aankomt. In de meeste Europese landen zijn ze al helemaal “ingeburgerd” en maken ze een vast onderdeel uit van het vervoer in grote steden.

Daarom wordt er geregeld gewaarschuwd dat je voorzichtig moet zijn met in het buitenland gekochte e-steps. Misschien heb je in Spanje of Duitsland ervaren hoe handig die dingen zijn en besluit je er een mee te nemen voor dagelijks gebruik. Alleen maar om hem dan hier in beslag genomen te zien worden omdat we in Nederland achter de feiten aanlopen op dit gebied.

Overigens is de kans op dat laatste niet heel groot, want in de praktijk wordt er nauwelijks gehandhaafd op het feit dat e-steps hier de weg niet op mogen. Om het nog een beetje verwarrender te maken.

Waarom elektrische fietsen dan wel?

Veel mensen vragen zich – terecht, wat ons betreft – af waarom een elektrische fiets dan wél is toegestaan. Die gaan vaak immers minstens even hard. Wat is het verschil?

Dat zit hem er vooral in dat een e-bike ondersteuning biedt bij het trappen en een e-step volledig elektrisch aangedreven is. Een elektrische step met ondersteuning mag dan ook wel de weg op, want die valt in dezelfde categorie als elektrische fietsen. Andere steps – dus die ook rijden wanneer je zelf niet stept – vallen in de categorie bijzondere bromfiets en moeten goedgekeurd worden. Snapt u het nog?