27 januari 2022

Elektrische fiets kopen? Dan moet je hier op letten!

Elektrische fietsen, ofwel E-bikes, worden steeds populairder. Dat is ook niet zo gek, want een elektrische fiets biedt de perfecte ondersteuning bij lange afstanden of vervelende stukken waar je bergopwaarts moet fietsen. Ook bij het fietsen met tegenwind kan een E-bike net dat steuntje in de rug geven. Er zijn E-bikes in tal van uitvoeringen en maten die passen bij verschillende budgetten. Of het nu gaat om een moederfiets, stadsfiets, mountainbike of racefiets, van ieder model is er wel een elektrische uitvoering verkrijgbaar. 

Het aanschaffen van een E-bike is een flinke investering wanneer je het vergelijkt met een reguliere fiets, waarbij er veel belangrijke aandachtspunten zijn. Om je op weg te helpen staan in dit blog de belangrijkste aandachtspunten beschreven, zodat jij de E-bike vindt die perfect bij jouw wensen past! 

 

Het frame

Voordat je je gaat oriënteren op het aankopen van een elektrische fiets, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan welk type frame je prettig vindt. Hierbij kun je kiezen uit drie soorten frames: een frame met lage instap, een herenframe of een damesframe. Heb je vaak wat moeite met het op- of afstappen op een normale fiets? Kies dan voor een frame met een lage instap. Ben je een man die liever niet op een damesfiets rijdt? Dan kun je ook voor een lage instap frame kiezen, zo profiteer je van de lagere instap profiteren zonder op een damesfiets te moeten rondfietsen. 

Het vermogen en de plaatsing van je motor

Nu je weet welk frame jouw voorkeur heeft, kun je kijken naar het volgende aandachtspunt: de motor van de elektrische fiets. Het verschil in vermogen is merkbaar wanneer je bergopwaarts moet fietsen. Kies je voor een motor met een hoger vermogen? Dan zal de fiets je meer ondersteuning bieden Moet je veel bergopwaarts fietsen? Dan doe je er goed aan om een elektrische fiets aan te schaffen met een motor die minimaal 40 Nm vermogen heeft. 

Ook de positie van de motor is belangrijk; met een motor vooraan de fiets kan het aanvoelen alsof je vooruit getrokken wordt. Dit kan enorm wennen zijn. Veel mensen hebben daarom de voorkeur voor een motor op de achterzijde van de fiets. Een nadeel van een plaatsing achterop de fiets, is dat je geen naaf versnellingen op je e-bike kunt hebben, maar een andere soort versnelling krijgt. Deze versnellingen hebben meer onderhoud nodig dan naaf versnellingen. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een plaatsing midden op de fiets. Hierbij is het verschil met een reguliere fiets erg gering.