27 januari 2022

De voordelen van schapenwol

Wollen vachten worden al duizenden jaren lang gebruikt tegen extreme kou en hitte. Het wol van een schaap biedt namelijk een fantastische bescherming tegen de elementen. In dit artikel leggen we je uit wat de eigenschappen zijn van schapenwol en in wat voor soort producten het wordt verwerkt.

Schapenwol beschikt over een thermische geleidbaarheid

Dankzij de geplooide aard van de wolvezels die miljoenen kleine luchtzakjes vormen, wordt de lucht vastgehouden waardoor er een thermische barrière wordt gecreëerd. Dit maakt schapenwol een uitstekend materiaal voor het verhogen van de isolatiewaarde van het huis. Hoewel schapenwol duurder is dan synthetische alternatieven voor isolatie, is het duurzamer en beter voor de gezondheid.

Schapenwol zuivert de lucht

Het zal je misschien verbazen, maar schapenwol is in staat om de lucht te zuiveren! Onderzoek heeft uitgewezen dat schapenwol meerdere schadelijke stoffen uit de lucht kan absorberen en neutraliseren, waaronder stikstofdioxide en zwaveldioxide. Het proces dat hiervoor zorgt staat ook wel bekend als chemisorptie. Dit maakt schapenwol uitstekend voor isolatiemateriaal en het creëren van een gezonder binnenklimaat.

Schapenwol jeukt niet

Schapenwol heeft de speciale eigenschap om niet te jeuken. Dit maakt het wol niet alleen ideaal als isolatiemateriaal, maar het biedt ook talloze opties om je huis er mee op te fleuren, of het zelfs te dragen! In Nederland vindt een groot deel van de schapenwolproductie plaats op het waddeneiland Texel, waar hoogwaardig schapenwol wordt getransformeerd tot Texelse wol producten, zoals comfortabele schapenvachten voor op de fauteuil, schapenwollen sloffen en zelfs babyproducten. Schapenwol is namelijk een natuurlijk product dat niet leidt tot huidirritatie bij een baby. De uitstekende kwaliteit van schapenwol maakt het daarbij ook uitermate geschikt als vulling voor kussens en dekbedden. De wol wordt elk jaar voordat het zomer wordt geschoren om te dienen als ideale vulling voor dekbedden die geschikt zijn voor elk seizoen! Kijk op Texels dekbed voor meer informatie.