1 december 2021

De echte Nederlandse kaas boeren

Iedere Nederlander heeft wel eens kaas gegeten in zijn leven. De meeste mensen en waarschijnlijk ook jij, kaas kopen uit de supermarkt. Er zijn veel verschillende soorten kaas op de markt, jonge kaas, belegen kaas, oude kaas maar ook soorten uit Frankrijk zoals brie en camembert zijn hier in Nederland erg bekend. Maar de beste kaas uit heel Nederland is en blijft toch echt de Goudse Boerenkaas.

Een echte boerenkaas wordt meestal volledig met de hand gemaakt dat is een taak die veel tijd vergt en natuurlijk voordat jij je eigen kaas kunt maken moet je verstand hebben van wat je doet en hoe je hiermee om moet gaan. Wij mogen als Nederlanders zeer blij zijn met de boeren die zorgen voor onze heerlijke Boerenkaas.

Het werk op een kaas boerderij

Er wordt begonnen met rauwe melk wat net uit de koe komt, de kaasboeren verwarmen de melk tot maximaal 29 graden Celsius. In de fabrieken gaat dit altijd heel anders, daar wordt de melk gepasteuriseerd. Door het proces van pasteuriseren op 72 graden Celsius, blijft een kaas langer houdbaar en dat is dus ideaal voor kazen die uiteindelijk in de supermarkten belanden. Na het verwarmen op 29 graden wordt er heet water bij de melk ingegoten en wordt de temperatuur verhoogd naar 33 graden en vervolgens tot 36 dat is dus ongeveer de helft van het aantal graden wat bij pasteuriseren gebruikt wordt. Na het verwarmen begint het proces van rijpen, hoe langer een kaas ligt hoe ouder hij is en hoe pittiger de smaak van deze kaas zal zijn.

De verschillen

Tussen de ‘gewone supermarkt kaas’ en de Boerenkaas zul je wel degelijk een aantal verschillen merken (voornamelijk in de smaak). Dit komt voornamelijk door het gebruik van rauwe melk in plaats van gepasteuriseerde melk. Maar ook boerenkazen kunnen onderling erg van smaak verschillen, dit komt met name door dat iedere boer de koeien andere hoeveelheid aan tijd buiten heeft staan, als de koeien zo’n 20 uur in de wei staan zal de kaas veel meer omega-3 vetzuren bevatten dan als de koe maar 7 uur in de wei staat. 

Daarnaast is de Boerenkaas altijd traceerbaar, je kunt altijd achterhalen bij welke boer of boerin de kaas weg komt. Net als boeren melk, wat ook kleinschalig in de supermarkt te verkrijgen is. Op de verpakking van die melk staan de koe waarvan de melk afkomstig is, welke smaak de melk bevat en hoeveel vet, eiwit en lactose er in de melk aanwezig zijn.