27 januari 2022

3 Tips om terug te keren in het werkveld na een lange afwezigheid

In het leven van vele mensen is het normaal om een onderbreking te ervaren van de professionele loopbaan. Dit kan uiteenlopende redenen hebben, van het zorgen voor een geliefde tot uitval vanwege ziekte. Wat de reden dan ook mag zijn, het terugkeren op de werkvloer kan een flinke uitdaging zijn. Om je volgende werkavontuur succesvol te van start te laten gaan, ga aan de slag met de volgende tips!

Focus jouw zoektocht naar een baan

Na een lange afwezigheid is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een baan die past bij jouw huidige situatie, behoeften, vaardigheden en interesses. Bedenk daarom goed wat het beste past bij jouw persoonlijke ontwikkeling en leg de nadruk op hetgeen dat je het meest waardeert in een nieuwe functies en in een nieuwe werkgever. Door jezelf af te vragen welke werkzaamheden je het leukst vindt, kun je je beter concentreren op relevante vacatures en je bovendien gemakkelijker voorbereiden op het sollicitatieproces.

Ongewenst gedrag op de werkvloer kan soms leiden tot langdurige uitval. Voor het slachtoffer kan externe begeleiding ingeschakeld worden om te zorgen voor opvang en begeleiding. Kijk op wat doet een vertrouwenspersoon? voor meer informatie.

Vernieuw jouw CV

Hoewel je de afgelopen tijd wellicht niet werkzaam bent geweest in een relevant werkveld, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je geen extra vaardigheden hebt opgedaan tijdens je afwezigheid. Probeer in je CV en motivatiebrief daarom duidelijk te verantwoorden hoe jouw werkloze periode relatie heeft op de functie waarvoor je solliciteert. Vermeld tevens wat je in die periode hebt gedaan, om meer begrip te creëren voor jouw persoonlijke situatie.


Mocht een werknemer na een lange periode van afwezigheid weer moeten re-integreren in het werkveld, dan kan er gekozen worden om aan de slag te gaan met een intensieve begeleiding met re-integratieadviseurs. Kijk eens op tweede spoor traject voor meer informatie over hoe dit in de praktijk te werk gaat.

Bereid jouw elevator pitch voor

Een elevator pitch is ook wel een korte toespraak voor mogelijke werkgevers en omvat de wens om weer aan de slag te gaan, jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen die jou een unieke kandidaat maken voor een functie. Zorg ervoor dat je jouw elevator pitch goed voorbereid om de juiste indruk te kunnen maken tijdens het sollicitatiegesprek.